tisdag 16 oktober 2012

Soppremiären!

I torsdags hade jag premiär för den opretantiösa hemmarestaurangen "Hemma hos Anna".  Succée direkt! Jag serverade fluffig jordärtsskocksoppa på jordärtsskockor som jag odlat i mitt land. Efteråt blev det citrontarte med de sista söta hösthallonen från trädgården.

Här kommer recepten:

Jordärtskockssoppa

4 port.

500g jordärtsskockor
3 schalottenlökar
smör till stekning
1 dl torrt vitt vin
5 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
1 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
salt och peppar

Skala skockorna och skär dem i mindre bitar. Lägg dem i citronvatten. Skala och hacka schalottenlöken. Fräs den mjuk i smör i en kastrull. Låt den inte ta färg, den ska bara bli lätt genomskinlig. Tillsätt skockorna och vinet. Låt det koka i någon minut, tillsätt vatten och buljongtärningarna. Koka uder lock i cirka 10 minuter tills skockorna har mjuknat. Tillsätt grädden och mixa soppan slät. Vill du ha den riktigt slät som låt den passera genom en finmaskig sil. Tilsätt mjölken och värm. Mixa eventuellt soppan extra skummig med en stavmixer eller en visp precis vid ytan innan serveringen. Smaka av med salt och peppar. Servera gärna med knaperstekt baconsmulor och /eller frästa champinjonskivor kryddade med hackad bladpersilja och färsk timjan.

Citrontarte 

8-10 bitar

PAJBOTTEN
3 dl vetemjöl
3 msk socker
1/2 msk vaniljsocker
175 g rumsvarmt smör

FYLLNING
finrivet skal av 2 ekologiska citroner
juice från 2 ekologiska citroner (=8msk saft)
4 ägg
2 dl strösocker
5 msk vetemjöl

Värm ugnen till 175 grader. Förbered en springform, 22-24 cm i diameter genom att klämma fast ett bakplåtspapper mellan botten och formens kanter. Smörj formens kanter med lite smör. Ställ åt sidan.

Blanda ingredienserna till pajbotten i en matberedare. Platta med mjölade fingrar ut degen i formen. Förgrädda pajskalet i 15-20 min.

Riv citronskalet och pressa saften. Visp ägg och socker rejält pösigt. Tillsätt vetemjöl, pressad citronsaft och rivet skal. Häll smeten ovanpå det förgräddade skalet och grädda i ytterligare 20-25 minuter. Citronkrämen ska fortfarande vara lite lös när kakan tas ur ugnen. Låt kakan kallna och sikta sedan över rätt mycket florsocker och garnera med lite bär.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar